در این مقاله قصد داریم به زمان اختراع تقویم بپردازیم. درواقع تمدن ما برای سازماندهی و اندازه گیری زمان به تقویم ها متکی است. فرهنگ، مذهب و نجوم همه بر تقویم ها در طول تاریخ تأثیر گذاشته اند. تکامل تقویم بسیار شدید بوده است که به تمدن های باستانی باز می گردد و به سیستم های پیچیده امروزی تبدیل می شود. در این مقاله، منشا باور نکردنی تقویم ها را بررسی می کنیم و توسعه آنها را دنبال می کنیم.
تقویم های باستانی
شواهد نشان می دهد که تاریخ های تمدن های باستانی مانند سومری ها، مصری ها و مایاها از تقویم استفاده می کردند و زمان اختراع تقویم به همان دوران برمی گردد. در ابتدا، تقویمها بر مبنای ماه بودند، زیرا اندازهگیری فازهای ماه آسان بود. در فرهنگ سومری، سال بر اساس چرخه قمری به 12 ماه تقسیم می شد. یکی از معروف ترین تقویم های باستانی که توسط مصری ها ساخته شده است، تقویم مصری یا سوتیک است. 365 روز به 12 ماه 30 روزه تقسیم شد که در پایان پنج یا شش روز “epagomenal” اضافه شد. دانش مصریان از نجوم بیشترین سهم را در توسعه این تقویم داشته است. تمدن مایاها که به دلیل درک پیشرفته خود از نجوم شناخته می شوند، تقویم مایاها Long Count را ایجاد کردند. از آنجایی که چرخه های ماه و خورشید را ترکیب می کند، بسیار دقیق است.
با این تقویم به نقطه عطف مهمی در توسعه تقویم رسیدیم. 18 ماه با 20 روز به اضافه یک دوره “وایب” پنج روزه وجود دارد.
تقویم رومی و اصلاحات ژولیان
در این بخش به زمان اختراع تقویم در روم می پردازیم. به عنوان یک تقویم قمری، تقویم رومی بر اساس هر دو چرخه قمری و خورشیدی بود. در نتیجه گاهی اوقات با فصل ها هماهنگ نبود و استفاده از آن بسیار سخت بود. تکامل تقویم به عنوان یک تقویم رومی اصلاح شده، توسط ژولیوس سزار در سال 46 قبل از میلاد معرفی شد. بر اساس تقویم ژولیان، سال 365.25 روز بود. برای رسیدن به این هدف، هر چهار سال یک بار، روزهای کبیسه اضافه می شود. تقویم ژولیان برای بیش از 1600 سال دقیق ترین تقویم بود. تا سال 1582 بود که تقویم ژولیانی با تقویم میلادی جایگزین شد. از نظر دقت، تقویم میلادی بهتر از تقویم ژولیانی است.
برخی تغییرات کلیدی در تقویم رومی به عنوان بخشی از اصلاحات ژولیان وجود داشت:
حال که با زمان اختراع تقویم آشنا شدیم در این بخش به ویژگی های تقویم ژولیان می پردازیم.
- سال های کبیسه 366 روز دارند در حالی که سال های معمولی 365 روز دارند.
- پس از 24 فوریه، هر چهار سال، یک روز کبیسه وجود دارد.
- این ماه ها به جز ماه های ژانویه و فوریه به نام خدایان و الهه های رومی نامگذاری شده اند.
- سال جدید از اول ژانویه آغاز شد.
- تقویم ها با سال های شمسی هماهنگ شده بودند، بنابراین فصل ها تغییر نمی کردند.
به طور خلاصه، سیستم رومی با تقویم ژولیانی بازسازی شد. برای بیش از 1600 سال، تقویم ژولیان همچنان مورد استفاده قرار می گیرد و بسیاری از تقویم های امروزی بر اساس آن هستند.
مزایای تقویم ژولیانی
در این بخش از مقاله به مزایای تقویم ژولیان می پردازیم.
- این تقویم دقیق تر از تقویم رومی قدیم بود و فصول مطابق با آن بود.
- استفاده از این سیستم آسانتر بود و ردیابی زمان را آسانتر میکرد.
- امپراطوری روم به لطف آن تقویم خود را استاندارد کرد.
در نتیجه تقویم ژولیانی، امپراتوری روم کارآمدتر و به خوبی سازماندهی شد.
تقویم میلادی و سیستم های مدرن
در این بخش از مقاله زمان اختراع تقویم به نحوه روی کار آمدن تقویم های مدرن میلادی می پردازیم. امروزه، تقویم میلادی محبوب ترین است. در سال 1582، پاپ گریگوری سیزدهم تقویم ژولیان را مجدداً تنظیم کرد. در تقویم میلادی، روزهای کبیسه هر چهار سال یکبار اتفاق میافتد، به استثنای سال هایی که بر 100 بخشپذیر میشوند اما نه بر 400. همگام نگه داشتن تقویم ژولیانی با فصلها دلیل ایجاد این تغییر است. کشورهای کاتولیک در سال 1582 تقویم میلادی را پذیرفتند، در حالی که کشورهای پروتستان در قرن هفدهم و هجدهم آن را پذیرفتند. امروزه بیش از 190 کشور در سراسر جهان از آن استفاده می کنند. امروزه به غیر از تقویم میلادی، چندین تقویم دیگر نیز وجود دارد. از جمله آنها می توان به تقویم اسلامی، تقویم عبری و تقویم چینی اشاره کرد. در این تقویم ها، ماه ها و سال ها بر اساس اصول نجومی دارای طول های متفاوتی هستند.
بیشتر بخوانید: مزایای سررسید سیمی نسبت به باقی سررسید ها چیست؟ + کاربردها
دیجیتالی شدن تقویم
لازم است در مقاله زمان اختراع تقویم به دیجیتالی شدن تقویم نیز بپردازیم. تلاش های اولیه برای جایگزینی تقویم های سنتی مبتنی بر کاغذ با جایگزین های الکترونیکی را می توان به روزهای اولیه محاسبات ردیابی کرد. با استفاده از فناوری رایانه، یک تقویم دیجیتال زمان، قرار ملاقات ها و رویدادها را مدیریت و سازماندهی می کند. به طور خلاصه، در اینجا برخی از نقاط عطف کلیدی در توسعه تقویم های دیجیتال آورده شده است:
- تولد تقویم های دیجیتال
تقویم های کامپیوتری یک تکامل تقویمی بودند که اولین بار در دهه 1960 مورد بررسی قرار گرفت. این تقویمها نسبت به تقویمهای دیجیتال امروزی بسیار کمتر کاربرپسند بودند. در بیشتر موارد، دانشمندان یا مؤسسات از این تقویم ها استفاده می کردند.
- ظهور رایانه های شخصی
خب تا اینجا به طور کامل با زمان اختراع تقویم آشنا شدیم. اما رایانه های شخصی در دهه 1970 ظهور کردند و به افراد اجازه می دادند برنامه های تقویم دیجیتال خود را ایجاد کنند. در سال 1979، دن بریکلین و باب فرانکستون برنامه Planner را ایجاد کردند که روی رایانه Apple II اجرا می شد. با استفاده از برنامه ریز، کاربران می توانند با استفاده از یک صفحه گسترده الکترونیکی، تقویم های ابتدایی ایجاد کنند.
- اینترنت تقویم ها را متحول می کند
با فراگیر شدن اینترنت در دهه 1990، تقویم های دیجیتال ابعاد جدیدی پیدا کردند. از طریق سرویس های تقویم آنلاین، کاربران می توانند برنامه های خود را در هر دستگاه متصل به اینترنت مشاهده کنند. اشتراکگذاری تقویمها و همکاری، این پلتفرمها را برای استفاده شخصی و حرفهای عالی میکند.
سخن آخر
مطالب فوق به طور مختصر و مفید نحوه پیدایش تقویم ها را شرح داده است. اگرچه سیر تحول تقویم ها بسیار مفصل تر و پر از نکات جالب و خواندنی است. اما شرح تمامی آن از حوصله این صفحه خارج است. بنابراین امیدواریم از همین مطالب لذت کافی را برده باشید.