یکی از تفاوتهای ظاهری که موجب میشود کتابها باهم فرق داشته باشند، جلد کتابها است. زیرا هر کتاب معمولا جلدی با جنس مخصوص به خود را دارد که مطالب نوشته شده درون آن را هم تحت تاثیر قرار میدهد. امروزه کتابهایی با جلدهای متفاوت که حس مختلفی را در انسانها تداعی میکنند، تولید میشوند. بعضی از جلدها سخت و سفت هستند که در طول عمر کتابها هم تاثیر دارند و در انواع متنوعی با کیفیتهای متفاوت تولید و ساخته میشوند. در این مقاله میخواهیم بدانیم جلد گالینگور چیست و در چه کتابهایی استفاده میشود.
جلد گالینگور چیست؟
یکی قدیمیترین نوع جلد کتاب گالینگور یا Hard cover است که به جلدسخت هم معروف است. در کتابهایی که متعلق به ۱۵۰ سال پیش هستند، معمولا از این جلدها برای صحافیکردن آنها استفاده شده است. اوایل جنس این جلدها از پارچه، کاغذ و پلاستیک بوده است که کیفیت و مقاومت خوبی نداشت و بهراحتی خراب میشدند. اما امروزه به دلیل پیشرفتهایی که در صنعت چاپ و صحافی صورتگرفته از لایههای به نام pvcروی جلدهای گالینگور استفاده میکنند.
حتی از کاغذهایی که در برابر آب کمی مقاوم هستند هم استفاده شود. با این پیشرفتها در سال ۸۶ نوع جدیدی از جلد گالینگور که ترمو نام داشت تولید شده و به بازار ارائه شد. این ترمو دارای کیفیت بالا و ماندگاری خوبی است. دلیل استفاده از جلدهای گالینگور در کنار زیبایی دوام بسیار خوب آنها است. اما در پاسخ به سوال جنس روکش جلد گالینگور چیست باید گفت که این گالینگورها دارای جنسهای جیر، یوف، چرم و پارچهای هستند.
مزایای استفاده از جلد گالینگور
جلدهای مختلفی در چاپ کتاب و چاپ سررسید استفاده میشود که هرکدام دارای ویژگی و مزیتهای مخصوص به خود هستند. طبق توضیحاتی که داده شد، با پاسخ سوال جلد گالینگور چیست آشنا شدید. این جلد بیشتر در کتابهای نفیس و باکیفیت به کار برده میشود. از مهمترین مزایای این جلدها عبارتاند از:
- در ساخت جلد گالینگور از مقوا و یک روکش جدا استفاده میشود که استحکام آن زیاد شود و موجب محافظت و دوام محصولاتی که جلد آنها گالینگور از هم میشود.
- میتوان طبق نیاز مشتریان و شرایط در روی جلد گالینگور طراحیهای مختلفی را انجام داد. مانند: طراحیهای کلاسیک که طرفداران زیادی دارد و روی جلدها محتوایی را بهصورت نقره و یا طلاکوب نوشت که موجب جذابیت این نوع جلدها شده و مزیت مهمی محسوب میشود.
- به دلیل موادی که در بخش روکش این جلدها و داشتن تنوع رنگی مناسب مزیت دیگر این و جلدها محسوب میشود و میتوان از مواد طبیعی و مصنوعی برای روکش این جلدها استفاده کرد.
انواع جلد کتابها به غیر از گالینگور
با توجه به اینکه جلد گالینگور چیست، حالا باید با انواع دیگر جلدها آشنایی پیدا کنیم. معمولا نوع جلدهای کتاب با طراحیهای روی جلد رابطه نزدیکی دارد. به انتخاب مشتری و اینکه چه طرحی را روی کتاب میخواهد ،در انتشارات متخصصین طبق اندازه، محتوا، قطع کتاب و طبق رنج سنی مخاطبین کاربردیترین نوع جلد را به مشتری پیشنهاد میکنند. چهار مورد از پرکاربردترین جلدهای کتاب عبارتاند از:
جلد شومیز
از رایجترین نوع جلدها محسوب میشود و از مقواهای نرم و نازک که روی آن با لایه سلفون پوشیده شده تشکیل میشود. از این نوع جلدها معمولا در کتابهای درسی، علمی و کودکان استفاده میکنند. به دلیل سبکی و مقرونبهصرفه بودن آن نسبت به جلدهای دیگر در کتابهای دانشگاهی نیز کاربرد دارد. با خلاقیتهای بیشتر میتوان قالبهای فانتزی متنوعی روی جلدها ایجاد کرد.
جلد کاغذی
این جلد(paper cover) طبق اسمی که دارد، از جنس کاغذ معمولی تولید میشود و نسبت به جلدهای شومیز پرطرفدار نیست. چرا که دوام و ماندگاری کمتری دارد.
جلدسخت
تفاوتهای جزئی با جلد گالینگور دارد. در این نوع جلدها طرح کتاب روی کاغذهای گلاسه با وزن ۱۳۵ گرم چاپ شده و لایه سلفون روکش آن میشود و در نهایت روی یک مقوای ضخیم چسبیده میشوند. حتما شما هم روی بعضی از جلدهای کتاب دیدهاید که اطلاعات بهآسانی از روی کتابها جدا میشوند. در روش جلدسخت است که معمولا نوشتهها را روی کاغذ جلد چسبانده شده قرار میگیرد.
در این نوع صحافی، ناشران این نوع کتابها را جدی میگیرند و خوانندگان هم برای آنها ارزش قائل هستند. به دلیل اینکه شاید مطالب و مفاهیم مهم و ارزشمندی را داشته باشند، با یک جلدسخت از آنها محافظت میشود. این جلد تا نسبت به جلدهای دیگر بزرگتر بوده و در بیشتر فروشگاههای کتاب دیده میشوند و خریداران زودتر آنها را مشاهده میکنند.
تفاوت جلدسخت با گالینگور
معمولا سوال این است که با وجود شباهتهای زیاد، تفاوت جلد سخت با جلد گالینگور چیست؟ جلد گالینگور در واقع یک نوع جلد سخت است. جلدسخت مانند جلد گالینگور بوده و فقط در طراحی روی جلدها و روکش متفاوت هستند. در جلدهای سخت معمولا اطلاعات مربوط به کتابها بر روی کاغذی که روی جلد چسبانده شده درج میشود و بعد میتوان آن را جدا کرد. اما در جلدهای گالینگور اطلاعات مربوط به کتابها روی جلد درج میشود.
بعضی از ویژگی و خصوصیات جلدسخت
برای تولید سررسید اروپایی معمولا از این نوع جلدها استفاده میشود و در آن بهجای چاپ روی روکش کاغذی از پارچه یا چرم برای پوشش جلد استفاده میکنند. خصوصیاتی که میتوان برای جلدهای سخت نام برد عبارتاند از:
- این جلدها معمولا با یک پوشش یا روکش سخت همراه هستند.
- زمانی که از چرم بهجای کاغذ برای پوشش روی جلد استفاده میشود، هزینهها کمتر میشود. پس برای تولید سررسیدهای ارزشمند و نفیس از چرم برای جلدسخت بهره میبرند.
- ناشران به این دلیل به ساخت و تولید این نوع جلدها روی آوردند که بتوان از سررسیدها بیشتر و طولانیتر استفاده کرده و محافظت کنند. حتی بهآسانی صحافی شده و در مدتهای طولانی دچار صدمه و آسیب نمیشوند.
- در این نوع از سررسیدها معمولا کاغذهای سررسید هم دارای کیفیت مناسب و بالایی هستند و تا مدتزمان زیادی میتوان از آنها استفاده کرد.
- چاپ روی سررسیدهای نوع جلدسخت دارای کیفیت چاپ بهتری نسبت به دیگر انواع جلدها است.
- نقطه عطف این سررسیدهای جلدسخت این است که به دلیل دوخت ستون فقرات بادوامتر و محکمتر میشوند.
- در صحافی ستون فقرات میتوان سالنامه ها از جمله سررسید رقعی را کاملا باز و بسته کرده و جلدهای آن خراب و ناهموار نمیشوند.
مهمترین ویژگیهای جلد گالینگور چیست؟
جلدهای گالینگور بسیار کاربردی و بادوام هستند و گفته شد چه کاربردهایی دارند. اما در پاسخ به سول ویژگیهای جلد گالینگور چیست باید گفت که این جلدها به دلیل وجود ستون فقرات در قسمت میانی آن که باعث محکم و سفتشدن کتاب میشوند و موجب میشود تا زمانی که کتاب روی یک سطح صاف قرار گرفته طبق تعداد برگهای آن باز بماند. میتوان گفت کتاب با جلد گالینگور معمولا براق بوده و قطعهای آن از نوع سررسید وزیری هستند.
مهمترین مزایای این جلدها این است که میتوان بعد از صحافی برگههای کتاب را کم یا زیاد کرد. حتی میتوان روی جلدهای تقویم رومیزی از نقره و طلاکوب استفاده کرد که دارای ظاهری شیک و بسیار جذاب شوند. برگههای این جلد بعد از صحافی بسیار محکم میشوند ودانشجویان برای صحافیکردن پایاننامههای خود از این نوع جلدها استفاده میکنند. حتی در بیشتر سازمانها و شرکتها هم به دلیل ماندگاری و استحکام کاربرد دارند.
کلام پایانی
با توجه به پاسخ سوال جلد گالینگور چیست و کاربردهای این محصول برای سررسیدها و کتابهای نفیس متوجه شدیم که از جمله جلدهای سخت محسوب میشود و به دلیل استحکام و دوامی که دارد، در جلدهای کتابها استفاده میشود. همچنین با آشنایی با انواع جلدها میتوان هنگام سفارش بهترین گزینه را انتخاب کرد.